erwtwetgege.jpg
ertgergte.jpg
Solnedgang over Zambezi-floden, der danner grænse mellem Zambia og Zimbabwe.
@ Peter Bejder
Minedrift i Kobberbæltet.
@ Peter Bejder
❯ Om lykke
❯ 2015-målene
❯ Bhutan
❯ Zambia
❯ Burkina Faso
❯ Costa Rica
❯ El Salvador
❯ Haiti
❯ Kina
❯ Kiribati
❯ Rwanda
❯ Vietnam
I hovedstaden Lusaka er der ofte lange bilkøer. © Peter Bejder
Mange turister rejser til Zambia for at opleve dyrelivet i landets nationalparker.
Her løve i Lower Zambezi.
@ Peter Bejder
P8290873.JPG
ertryye.jpg
TRANG_erg.jpg
P8260698_wrg.jpg
rthrthyrthbnrtr.jpg
Om sitet
Læs mere
Vil du www-vide mere?
Lærervejledning
Elevaktiviteter
Fotos
Film
Hele otte nabolande har Zambia: Tanzania, Den Demografiske Republik Congo, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibia og Angola.

Så der er store muligheder for at handle med andre lande. Men sådan er det ikke gået. Tværtimod har uroligheder betydet, at landet ikke har haft adgang til havet i Angola, Tanzania, Mozambique og Sydafrika.

I undergrunden er landet ellers rigt. Der er kobbermalm, kobolt, guld, sølv, bly og zink. Handelsmæssigt er kobber Zambias vigtigste eksportvare, og landet har i perioder satset benhårdt på dette råstof. Det var med til, at landet i 1980’erne og 1990’erne var i stor krise, da prisen på verdensmarkedet faldt. Stigende priser efter årtusindeskiftet og udenlandske investeringer – fx kinesiske – har dog øget behovet for arbejdskraft i minerne i Kobberbæltet, der er landets vigtigste provins. De kinesiske investeringer har dog givet andre problemer. Snup bogen ”Global lykke – rigdom i fattige lande” og se hvorfor. Du kan læse om Kina og en mine i Zambia (og se et foto) i Lusaka Times. >> Klik her

Der dyrkes majs, jordnødder, ris, hvede, ris, sukkerrør, bomuld, grøntsager og kassava på de 25% af jorden, der er opdyrket. Mange jordlodder er imidlertid meget små, og næsten 90% af bønderne dyrker kun afgrøder (især majs til nationalretten nshima) til eget forbrug: selvforsynings- landbrug. Det er oftest kvinder, der dyrker jorden, mens mændene tager arbejde i minerne eller i byerne.

Over 50% af zambierne lever under fattigdomsgrænsen (7 kr. pr. dag). Men der er tale om usikre tal. Nogle undersøgelser peger på ca. 70%, men andre siger, at det er overdrevet, og at tallet snarere er 40%. Men måske er der håb forude. Zambia har haft held til at få flere i arbejde de senere år, og der er langsomt ved at blive skabt en middelklasse, der har penge på lommen og kan skabe arbejdspladser. Over hver fjerde zambier tilhører nu middelklassen.

Også på et andet område går det fremad. Tallet for hiv-smittede er bragt ned i de senere år, og selv om tallet for hiv-smittede stadig er alarmerende højt – næsten hver syvende zambier er smittet med hiv – går det fremad med 2015-mål nr. 6. >> læs mere


   Nøgne fakta
Areal: 752.618 km2
Befolkningsgrupper: ca. bantufolk. Fx bemba, tonga og nyanja
Bruttonationalprodukt pr. indbygger: 1.600 US dollars
Hovedstad: Lusaka
Indbyggertal: 14 millioner
Levealder: Kvinder: 54 år, mænd: 51 år
Lykke-indeks: nr. 109
Religion: kwacha
Religion: flest kristne med muslimske og hinduistiske mindretal. Naturfolks regioner: 25%
Selvstændighed: 1964
Sprog: engelsk, desuden bantusprog: bemba, nyanja, tonga, lozi, lunda, kaonde og luvale
UNDP-indeks: nr. 164


   Ved du, at
landet er opkaldt efter Zambezi-floden? Med sine 2.736 km er det Afrikas fjerdelængste flod – efter Nilen, Congo og Niger – og den flyder gennem Zambia, Angola og Mozambique. Den udgør også den naturlige grænse mellem hhv. Zambia og Zimbabwe samt Zambia og Namibia.
     Flere steder er der dæmninger og vandkraftværker, og Zambia får en del af sin energi herfra. Man eksporterer endda noget af energien – fx til Sydafrika.


   Klik videre
til Den Store Danske Encyklopædi >> klik her  og den engelsksprogede CIA World Factbook >> Klik her og få mange flere detaljer om Zambia.

Brug også Udenrigsministeriets udviklingstal med statistik om lande: >> klik her

På YouTube kan du høre musik fra Zambia, fx: >> klik her Global lykke
❯ Forside
Tag med til Zambia
❯ Den globale verden
P9031050.JPG
P8290902.JPG
P9061138.JPG