TRANG_erg.jpg
erwtwetgege.jpg
❯ Om lykke
❯ 2015-målene
❯ Bhutan
❯ Zambia
❯ Burkina Faso
❯ Costa Rica
❯ El Salvador
❯ Haiti
❯ Kina
❯ Kiribati
❯ Rwanda
❯ Vietnam
I storbyerne er der mange forskellige jobs til de mange tilflyttere.
© Kaare Øster
egwtrhwrg.jpg
Flere og flere får råd til aircondition. Det er med til at øge energiforbruget.
© Kaare Øster
wrfwegfwe.jpg
wtwetwe.jpg
erwtwetgege.jpg
ewfgweg.jpg
Om sitet
Læs mere
Vil du www-vide mere?
Lærervejledning
Elevaktiviteter
Fotos
Film
Kinas kyst strækker sig ca. 6.400 km lige fra det kolde Japanske Hav ved Nordkorea til troperne ved Sydkinesiske Hav. Fra kysten er der mere end 3.000 km til det indre af det asiatiske fastland, hvor der er landbrugsland, ørkener, skove, sletter og bjerge. Mod nord ligger Gobiørkenen med hede somre og iskolde vintre. Og den nordligste del af landet, Manchuriet, har grænse mod nabolandet Rusland.

Kina er på vej til at blive et af klodens mest magtfulde lande. For kun 40 år siden kunne kineserne knap nok brødføde sig selv. I dag har mange indbyggere fået flere og flere penge mellem hænderne. De har råd til at købe flere og flere forbrugsvarer. Kina er i en rivende udvikling og stormer frem på verdensmarkedet. Det er med til at påvirke hverdagen for dig og resten af klodens befolkning.

Du bruger nemlig masser af ting, der er fremstillet i Kina. Tablets, tøj, sko, ur, cykel eller legetøj. Landet er en af verdens største producenter af varer. Den økonomiske vækst er steget hurtigere end i de fleste rige lande. I 1970-erne var Kina stadig et u-land, men i dag er landet blandt en af verdens stærkeste økonomier.

Mange udenlandske virksomheder – også danske som Vestas, Coloplast, Hempel, Carlsberg, Velux, Grundfos og Danfoss – slår sig ned i Kina for at få del i det enorme, kinesiske marked og for at få fremstillet varer. Kina investerer også enorme summer i udlandet, og landet opkøber jord og virksomheder rundt om i verden. Fx i Afrika, som du kan læse i bogen ”Global lykke – rigdom i fattige lande”. Se her, hvor fx Danfoss har afdelinger i Kina. >> Klik her

I Kina er der over 30 millionbyer, hvoraf de fleste ligger ved landets kystlinie i øst. I 1949 boede over 90% af alle kinesere på landet. I dag er det lidt under halvdelen, der bor på landet. Byerne suger landbefolkningen til sig og vokser og vokser for hvert år. Nogle fra landet får måske et bedre liv i byen, men mange oplever blot at få intet eller et dårligt arbejde i byen.  

Den store økonomiske vækst giver dog også store problemer. Af verdens mest forurenede storbyer ligger de fleste i Kina. Der bliver flere og flere biler, og kulfyrede kraftværker forurener luften. Så godt som alle floder er forurenede, og der er stor mangel på rent drikkevand. Og menneskerettighederne har det heller ikke ret godt. Ude på landet er mændene ofte i overtal, de finder måske aldrig en kone, og fattigdommen er ofte meget stor.

Danmark og Kina har en forening, der oplyser om kinesiske forhold. Læs mere om Venskabsforbundet Danmark-Kina. >> Klik her

Mange danske kommuner og regioner har et tæt samarbejde med Kina. Nogle byer har venskabsbyer, og på den måde får vi et større kendskab til kinesiske forhold. Her kan du se, hvilke kommuner og regioner, der i øjeblikket har samarbejde med Kina. >> Klik her 


   Ved du, at
Kinas skriftsprog er forskelligt fra de fleste andre skriftsprog? Oprindelig var det blot enkle tegninger for ord eller ting som et menneske, en hest, en ko, en flod eller en fisk. Senere blev tegningerne udviklet til at kunne beskrive mange flere ord og meninger. I dag har en kinesisk ordbog flere end 40.000 forskellige skrifttegn.


   Nøgne fakta
Areal: 9.596.961 km2  (Danmark: 42.959 km2)
Klima: tropisk i syd og subtropisk i nord
Befolkningsgrupper: flest hankinesere, flere end 50 forskellige etniske grupper
Bruttonationalprodukt pr. indbygger: 3.769 US dollars
Hovedstad: Beijing
Indbyggertal: 1,4 milliarder
Levealder: Kvinder: 76 år, mænd: 72 år
Lykke-indeks: nr. 112
Penge: renminbi (RMB)
Religion: Officielt er landet ateistisk
Sprog: officielle sprog: putonghua (”fællessproget”), ca. 241 forskellige sprog
UNDP-indeks: nr. 112


   Klik videre
Find selv mere ved fx at søge på Kina i Den Store Danske Encyklopædi. >> Klik her 

Kina-portalen, indgang til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere. >> Klik her 

Den engelsksprogede CIA World Factbook. >> Klik her 

På YouTube kan du høre musik fra Kina, fx: >> Klik her
Global lykke
❯ Forside
Tag med til Kina
❯ Den globale verden
trhghth5tht.jpg