ewfgweg.jpg
erterter.jpg
❯ Om lykke
❯ 2015-målene
❯ Bhutan
❯ Zambia
❯ Burkina Faso
❯ Costa Rica
❯ El Salvador
❯ Haiti
❯ Kina
❯ Kiribati
❯ Rwanda
❯ Vietnam
Røde Kors-lejr lige efter jordskælvet. @ Peter Bejder
To år efter jordskælvet bor mange haitianere stadig i de telte, som nødhjælpsorganisationer stillede op. @ Peter Bejder
P9290126.jpg
ertryye.jpg
rthrthyrthbnrtr.jpg
werwefrff.jpg
gergergvge.jpg
Om sitet
Læs mere
Vil du www-vide mere?
Lærervejledning
Elevaktiviteter
Fotos
Film
Haiti er det fattigste land på den vestlige halvkugle. Det lille land i Caribien – på størrelse med Jylland – slås med store problemer. I den nærmest endeløse række af vanskeligheder står fattigdom, overbefolkning og undertrykkelse forrest. I store perioder af landets historie har diktatorer og politikere således undertrykt befolkningen.

Mange har taget konsekvensen og er rejst til andre lande. Man skønner, at næsten to millioner haitianere lever uden for landets grænser. Især i USA og i nabolandet Den Dominikanske Republik, som udgør to tredjedele af øen Hispaniola, hvor Haiti også ligger. Kun få gør som Jean og Johnny, som du kan læse om i bogen ”Global lykke – rigdom i fattige lande” – nemlig vender tilbage til øen.

Lysten til at vende tilbage er ikke blevet forstærket af, at Haiti i 2010 blev ramt af et stort jordskælv, der kostede livet og gjorde millioner hjemløse. Mange bor stadig i telte, som Røde Kors (www.drk.dk), Læger uden Grænser (www.msf.dk) og andre nødhjælpsorganisationer satte op. En af Læger uden Grænsers udsendte sendte et rejsebrev hjem til Danmark (se boks).


   Nøgne fakta
Areal: 27.750 km2
Befolkningsgrupper: 95% sorte
Bruttonationalprodukt pr. indbygger: 1.300 US dollars
Hovedstad: Port-au-Prince
Indbyggertal: 10 millioner
Levealder: Kvinder: 64 år, mænd 61 år
Lykke-indeks: nr. 150
Penge: gourdes
Religion: flest katolikker, derefter følger protestanter
Selvstændighed: 1804
Sprog: fransk og kreolsk
UNDP-indeks: nr. 158


   Rejsebrev fra Haiti september 201o
“For et par uger siden steg jeg ud af et Air France fly i Port-au-Prince og blev der samlet op af en af Læger uden Grænsers Land Cruisere. Jeg var blevet grundigt briefet i København og i Paris og vidste godt, at Haiti hverken fysisk eller psykisk på nogen måde er kommet sig ovenpå jordskælvet i januar.
     Alligevel kom det bag på mig, at byen stort set ligner en krigszone med ruiner og teltlejre overalt, amerikanske og NATO-soldater spredt rundt om i byen samt tilsyneladende modløse mennesker på gaden. Vejene har masser af huller op til vaskebaljestørrelse. På trods af forfaldet er der gang i ghettoblasterne og gadehandlen overalt, hvor familier sælger alt fra paraplyer til bananer og sutsko.
     Efter en halv times bumpet kørsel når vi til Saint Louis Hospital, verdens største oppustelige hospital. Her er 240 senge, ortopædkirurgi, mave-tarmkirurgi, plastik- og brandsårskirurgi, skadestue med akutmedicin, medicinsk sengeafdeling, psykologhjælp og behandling af ofre for seksuel vold. Alt sammen i døgnåbne telte, og alt sammen gratis for patienten.
     500 haitianske ansatte og 12-14 internationalt udsendte fra otte lande prøver at få tingene til at hænge sammen på kryds og tværs. Til tider en noget forvirret forestilling i skiftevis høj sol og piskende regn og blæst. På en god dag er der 40 grader i teltene, og kun operationsstuer og opvågningsafdeling har airconditioning. Ikke nemt at være svært syg med feber i et 40 grader varmt telt.
     De tilskadekomne udgør et noget andet, broget billede end det, jeg kender fra hverdagen i Region Hovedstaden. Herude tager man ikke på skadestuen for at fremvise sin nedgroede negl eller sin blist på tungen. Der er stort set dagligt skudofre og vel 20-30 større, åbne brud ugentligt udover de mere almindelige lidelser. Patienterne bringes hertil på alt fra pickups til trillebører. Der kommer ikke længere patienter med skader forårsaget af jordskælvet. Port-au-Prince er vendt tilbage til en ”patologisk normaltilstand” af åbne frakturer efter trafikuheld, brandsår fra madlavning over åben ild og lignende. På grund af varme og fugt bades patienterne stort set i antibiotika og jod.
Når der henimod aften forhåbentlig er ryddet op i bunkerne, trasker jeg træt over til det rolige hjørne af lejren, hvor vi 12-14 udsendte bor i telte og træhytter. Så er der fælles, udendørs spisning og aftenhygge på mange sprog, guitar og nu og da grill. Så går dieselgeneratoren ud, og vores franske elektriker springer afsted med sin pandelampe ud i mørket.
Jeg er her som kirurg og skal kun være her en måned, men får både fornemmelsen af at gøre nytte og får lært en masse fagligt og menneskeligt. Det mest eksotiske sted, jeg hidtil havde arbejdet, var i Nakskov, hvor tunede knallerter og den årlige roekampagne var øens største traumeleverandører.
     Inden længe skal jeg igen omstille mig til at skulle arbejde i Region Hovedstaden, hvor den sidste sparerunde blandt andet medførte, at patienterne fremover skal undvære sodavand!”
Med venlig hilsen
Tom Lemser


   Klik videre
til Den Store Danske Encyklopædi >> Klik her og den engelsksprogede CIA World Factbook >> Klik her og få mange flere detaljer om Haiti.

Brug også Udenrigsministeriets udviklingstal med statistik om lande: >> Klik her

På YouTube kan du høre musik fra Haiti. Du kan fx finde RAM, som du læste om i bogen ”Global lykke”: >> Klik her 
Global lykke
❯ Forside
Tag med til Haiti
❯ Den globale verden
P9270016.jpg