wtwetwe.jpg
TRANG_erg.jpg
dtheter.jpg
Under kraftige regnskyl spærrer stenskred ofte vejene. Her er et stort træ væltet ned over en lastbil. Chaufføren slap med et brækket ben.
 © Kaare Øster
32-33 Chilli KAA DSC_0284.JPG
Chili er en af de afgrøder, der bruges i de fleste husholdninger.
© Kaare Øster
❯ Om lykke
❯ 2015-målene
❯ Bhutan
❯ Zambia
❯ Burkina Faso
❯ Costa Rica
❯ El Salvador
❯ Haiti
❯ Kina
❯ Kiribati
❯ Rwanda
❯ Vietnam
Et af målene er at bevare et sundt og bæredygtigt miljø.
 © Kaare Øster
rgrwgvw.jpg
erwtwetgege.jpg
P8260698_wrg.jpg
afqwefqfcv.jpg
DSC_0013 egh.jpg
Om sitet
Læs mere
Vil du www-vide mere?
Lærervejledning
Elevaktiviteter
Fotos
Film
Tibet og Kina ligger i nord og Indien i syd, øst og vest. Herimellem ligger det lille kongedømme Bhutan ved foden af verdens højeste bjerg, Mount Everest, og den langstrakte Himalaya-bjergkæde.

Kina og Indien er to mægtige lande. Men Bhutans befolkning har dog altid forstået at holde sig for sig selv, uden at de to store naboer har taget magten eller erobret deres land.

De vandrige floder fra Himalaya er landets rislende guld, og vandets energi omdannes i store kraftværker til elektricitet. Mere end 60% af Bhutans indtægter kommer fra eksport af elektricitet til Indien, der er landets største handelspartner. Målet er, at der inden år 2020 produceres syv gange mere elektricitet end i 2012. Men den globale opvarmning kan være med til, at gletsjerne i Himalaya smelter mere og mere, så floderne ikke længere fører så meget vand med sig. Se film om vandkraft: >> klik her 

Ud over vandkraft har Bhutan ikke ret mange naturlige råstoffer, men overalt i dalene er der frugtbart. Over 60% af indbyggerne bor på landet, hvor der ofte er flere dages vandring til den nærmeste vej. Regeringens politik er, at der skal bo folk i alle dele af landet. Fx er hasselnød-projektet, du kan læse om i bogen: ”Global Lykke – rigdom i fattige lande”, med til, at der er arbejde at få ude i de fjerneste egne. Se og læs mere om Mountain Hazelnuts Group.
>> klik her 

Bhutan er et u-land, men ingen folk behøver at sulte, og de fleste har et godt liv. Regeringen ønsker, at alle skal være lykkelige, og Gross National Happiness, GNH, lærer alle børn om i skolen. Se mere om GNH på regeringens hjemmeside: >> klik her

I løbet af de seneste 30 år er landets økonomi vokset med ca. 7% procent om året. Mere end halvdelen af befolkningen arbejder i landbruget, men flere og flere er begyndt at arbejde med turisme. Landet forsøger at tiltrække rige turister fra hele verden, og turismen styres nøje, så den ikke ødelægger hverken kultur eller natur. Besøg Bhutans officielle hjemmeside. >> klik her

Bhutan er på vej til at opfylde næsten alle 2015-målene. Antallet af underernærede børn under fem år er halveret, og det samme er antallet af familier, der ikke har adgang til rent drikkevand.


   Nøgne fakta
Areal: 38.394 km2 (Danmark: 42.959 km2)
- dyrkbart land: 2,30%
- land med afgrøder: 0,43%
- øvrigt: 97,27% (skov: 72,5%)
Klima: Fra tropisk i syd til polar i nord
Hovedstad: Thimphu
Bruttonationalprodukt pr. indbygger: 1.869 US dollars
Hovedstad: Thimphu
Indbyggertal: ca. 700.000 indbyggere (Danmark: ca. 5,6 mio.)
Befolkningstæthed: ca. 18 indb./km2
Levealder: kvinder: 70 år, mænd: 66 år
Religion: ngultrum
Religion: flest buddhister
Sprog: dzongkha, engelsk
UNDP-indeks: nr. 141


   Ved du, at
verdens højeste bjerge engang har været hav? Geologer har fundet masser af forsteninger af havdyr i klipperne på Himalayas majestætiske tinder. Teorien om pladetektonik kan være med til at forklare mysteriet. Jordskorpens store plader bevæger sig i forhold til hinanden.

Engang for mange millioner år siden levede dyrene i havet, og med tiden blev resterne aflejret sammen med ler, sand og grus på havbunden. Senere er oceanbundspladens aflejringer foldet op i de flere kilometer høje bjerge (Mt. Everest: 8.848 m.o.h.). Og bjergkæden vokser stadig i højden!


   Klik videre
Se og hør Tshewang Dema, Punaka (side 26-27 i bogen Global Lykke) fortælle om lykke. >> klik her

Se og hør Sonam fra en skole ved Trongsa (side 28-29 i bogen) fortælle om lykke. >> klik her

Se og hør Tshering Zangmo (bogen side 28-29) fra Tshangkha Primary and Lower Secondary School nær byen Trongsa. Tshering fortæller om GNH og hendes syn på lykke. >> klik her

Morgenmad til alle. Bussen holder pause på sin tur over bjergene. >> klik her

Bueskydning – Bhutans nationalsport. >> klik her

Find selv mere ved fx at søge på Bhutan i Den Store Danske Encyklopædi. >> klik her 

Den engelsksprogede CIA World Factbook. >> klik her 

Brug også Udenrigsministeriets udviklingstal med statistik: >> klik her

På YouTube kan du høre musik fra Bhutan, fx: >> klik her
Global lykke
❯ Forside
Tag med til Bhutan
❯ Den globale verden
trgrtghnrth.jpg
De fleste indbyggere arbejder stadig i landbruget. Her er to kvinder ved at høste ris.
© Kaare Øster